Friday, July 27, 2012

Menu iftar 7 ramadhan

Assalamualaikum

Selepas selesai solat zohor & bc Quran td, me memang berhajat nk cari resepi utk menu iftar malam ni...hari ni malas nk pegi bazar ramadhan..lgpon da berjanji dgn hubby nk buat ns ayam utk iftar malam ni....Balik keje karang, nk singgah jusco max value nk beli barang utk buat ns ayam....x perlu nk beli byk brg psl kebanyakan barang nk buat ns ayam sume da ade termasuklah ayam....cuma nk topup ckt2 aje...

Bila da petang cm gini, kt opis pulak xde keje sgt, me try2 la google resepi nk buat ns ayam....bukan kata sblm ni xpnh buat, cume nk upgrade ilmu masak ns ayam ni..mne la tau bole hasilkan resepi ns ayam yg lg sedap dr sebelum ni... ( sblm ni me buat ns ayam, mmg dapat pujian dr en hubby...bangga rasanya.....uhuks...)

Jom kte share resepi nk buat ns ayam ni....memang x susah....( utk dimakan 3 orang)

Bahan Asas
Beras (ikut jumlah orang makan, biase2 me buat 3 pot kecik jex)
Daun pandan
Marjerin

Bahan-bahan air rebusan
1/2 ekor ayam ( dipotong) -
1 kiub stok ayam
3/5 ulas bawang putih
1 inci halia (ditumbuk bersama2 bawang putih) - dijadikan 2 bahagian
Air anggaran 1 periuk ( ikut jumlah ayam)

Bahan-bahan ayam goreng hitam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis

Bahan-bahan sup
Air rebusan ayam
1 bungkus rempah sup bunjut adabi
3 ulas bawang merah
1 tangkai daun sup
Bawang goreng ( anggaran ikut sup)
Minyak masak
Garam

Bahan-bahan sos halia
11/2 inci halia
2 biji cili merah
Secubit garam
Gula (anggaran)
Sos cili

Ulam-ulaman:
Daun salad
Tomato( dihiris nipis)
Mentimun ( dihiris nipis)

Cara-cara membuat:

-Ayam direbus bersama kiub/stok ayam, halia dan bawang putih.
- Tunggu sehingga ayam empuk kemudian toskan.
- Ayam yang siap ditoskan perlu diperap dengan sos tiram dan kicap manis selama 1/2 jam.
- Kemudian ayam digoreng dengan api yg sederhana panas. ( jangan goreng terlalu lama)
- Utk nasi pula, tumiskan marjerin beserta bawang yang telah dihiris halus. Apabila da naik bau, 
  masukkan beras yg telah dicuci bersih dan goreng....setelah 3 minit, masukkan air rebusan ayam
  bersama daun pandan. kemudian, tutupkan dan biarkan nasi masak. Sambil2 tggu ns masak, buat 
  sup.
- Untuk sup pula, goreng bawang merah yang dihiris nipis, kemudian masukkan air rebusan ayam dan
  bole juga kalo nk letak sup bunjut..kemudian bila da msak, taburkan bawang goreng dan letak daun
  sup.

Simple kan!!! u olls bole mencuba....

p/s ; Gambar ns ayam yang me buat akan dipostkan utk entri yang seterusnya..selamat mencuba...
daaaaaaaaaaaa...........
 

No comments: