Sunday, October 28, 2012

Akan Terpahat Selamanya

Assalamualaikum...

Hari ini da masuk ari kelima me telah selamat melahirkan my second hero.....Alhamdulillah...semuanya selamat....berkat doa kaum keluarga, dan sahabat handai....

Kenangan melahirkan bb yg ke-2 ni memang sgt berlainan....me akan catatkan setiap detik bermula dr me terase sakit saat2 awal menanti kelahiran sehinggalah HERO kami dapat melihat alam ciptaan Tuhan Yang Maha Kuasa ini...

23 Oktober 2012 - Selasa

Pada tarikh ini, me da blk ke Melaka (umah mak mentua) utk berpantang disini...seperti biasa, setiap pg me akn berjalan kaki di area perumahan utk memudahkan proses bersalin....( atas advise doctor)..balik dr berjalan, me terase mcm ade lendir cecair bercampur darah yang keluar dr...TUTT.....(harap u olls phm2 je la yea)..me da rs cm x sedap ati.....terase x sedap ati sbb sbnrnye pada 17 Oktober 2012 yg lepas me da ade keluar tanda mcm nk bersalin....tp x sangka pulak me x terase skt2 dibahagian abdomen....tgh ari 2, mcm biase me tolong mak mentua masak..kononnya nk mkn sup ayam....time 2 rs mcm skt pggang semacam..me pon apa lagi, terus baring smpi petang....selera nk mkn xde....disebabkan terlalu lapar, petang 2 me mkn jugak sup ayam 2...

24 Oktober 2012- Rabu

Jam 3 pg me terase skt mcm nk bersalin...me da tau..skt 2 dikenali sbg "contraction"...hati da berdebar2...dan pada hari ini jugak la hari yang sepatutnya me akan di induce in case me x bersalin lagi....Untuk pengetahuan u olls, sebenarnya kandungan me da terlebih selama 7 hari (postdate)...tarikh hari ini adalah tarikh yg disuggestkan oleh doktor utk me ke hospital utk di induce. Jam 8 pg, me da siap2 utk ke hospital...contraction masih terase lg sekali sekala..

Mak mentua me & adik ipar bongsu pon turut temankan me ke hospital...sampai di hospital, setelah selesai semua urusan pendaftaran, Jam 9 pg me diarahkan oleh nurse utk tukar pakaian...me dikehendaki pakai baju "colour pink"....baju 2 baju utk pesakit yg ditahan utk bersalin...Nama me dipanggil oleh nurse utk dibuat ujian air kencing dan utk di check....bagi yang da ada pengalaman, u olls memang da tau apa yg doktor akan buat kan....! da tentu la nk check "jln bwh"...Huh....pada masa 2, memang me da agak akan terase skt sedikit seperti pengalaman lalu....

Doktor memulakan kerjanya dan pada ms 2 doktor bgtau me yg me da ade bukaan 1.5 cm....patutla terase skt aje.....so, x jadilah nk di induce..cume kene tggu masa aja....Jam 11pg, contraction semakin menjadi2 pulak2....selang dalam setengah jam...doktor da buat CTG, kemudian kene tggu lagi.....Jam 12 tghari, attendan dtg hantar makanan utk lunch....me mkn memang berselera walaupon tgh skt sebab terase terlalu lapar....

Masa masih lagi berjalan....contraction terase semakin sekejap2....x tahn rsnya....melihat keadaan me yg x tentu arah, doktor memeriksa jln bwh lg sekali.....time 2 da terbuka 4cm....patutla terase skt sgt.....huh.....seksanya.....sekali lagi doktor buat CTG dan me tgk jam da pukul 3 ptg....Dalam hati lambat lagi ke nk bersalin nih....me da terase x thn sgt......Jam 4.15 ptg, doktor sekali lagi check "jln bwh" dan doktor da mengarahkan nurse utk mengambil wheel chair dan membawaku ke labour room sebabnya bukaan da 5cm....

Azan Asar da pon berkumandang.....bukaan masih lagi blom fully....me meneran sakit dan smbil2 2 nurse sibuk buat CTG lg....huh...dgn keadaan sakit cm 2, buat CTG mmg terase mcm nk mengamok je.....Jam 5.30 ptg, doktor check lg skali jln bwh..dan kali ni bukaanda FULLY....Ya Allah, rasa sakit yang amat sangat.....kali ni kne meneran sekuat yg mungkin.....bersalin kali ni memang menguji kesabaran.....berapa kali me try push, tp bb still xnk keluar lagi....energy pon da low.....doktor suruh rest seketika sbb bimbangkan me & bb....dlm 15 minit mengerang kesakitan, lagi sekali me try push.....tgk jam masa 2 da pkl 6.15 ptg...

Akhirnya tepat jam 6.20 ptg, lahirlah MY SECOND HERO.....huh...terase lega yg amat sgt bila bb da selamat.....Masa 2, hanya dapat diluahkan rs syukur sbb penderitaan dah pon berakhir.....hanya tggu doktor & nurse keluarkan uri dan jahit bahagian yang da terkoyak.....penat memang xpyh ckp la.....hanya tuhan saja yang tahu....

Tak lama lepas 2 da azan maghrib....korunk bayangkan la betapa lamanya me dok dlm labour room...dalam pkul 9 mlm lps 2, baru lah me di masukkan ke wad.....doktor bg me rest dalam labour room dulu sementara hubby mengazankan bb.....

Memang btol la cakap orang....lain anak, lain rasanya sakit bersalin....apa2 pon, me rs bersyukur sangat kerana semuanya telah selamat......thanks bebanyak kepada my lovely hubby dan keluarga mak mentua kerana sanggup tggu dari pagi sehinggga mlm demi menemani me.......

Inilah wajah MY SECOND HERO....


NAMA PENUH : DARWISY AMMAR BIN MOHD SAIFUL AZWAN
TEMPAT LAHIR : HOSPITAL MELAKA
BERAT : 3.2 KG
TARIKH LAHIR: 24 OKTOBER 2012 ( 6.20PM-RABU)


7 comments:

mama-ira said...

alahaiiii comeinya... apapun kenangan bersalin kali ini snagat menncabar tetapi di anugerahkan hero yang tak ternilai harganya.. tahniah... dan semoga darwish ammar menjadi anak yang soleh.... apa maksud nama darwish ammar??

CahAya riFdaH said...

comel sgt.....darwisy ammar slmt dtg ke dunia kami.....yayan kena jaga adik elok2 ye....syg kan adik

lady butterfly said...

kak ira: tq kak atas doa yg dipanjatkan...maksudnya: warak, yang memakmurkan/kuat iman

cahaya rifdah : hehhe....ayan pon syangkan adiknya.... ;-)

NawaLatisya said...

Eiiii comelnyaaaaaaa.....

Tahniah akak! dgr pengalaman bersalin mcm ngeri la plak....huhuuu

NawaLatisya said...

Eiiii comelnyaaaaaaa.....

Tahniah akak! dgr pengalaman bersalin mcm ngeri la plak....huhuuu

lady butterfly said...

tq dilla....hehehe....memang dilla...tp nk xnk, kne lalui jgk....mmg berbeza nk lahirkan ammar kalo nk compare dgn aryan...

wisata bakti alam said...

kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)